FB,TWT,Skype,Yahoo.





Sunday, 23 June 2013

Langkawi Cheq Mai (Part II)

Views
ASSALAMMUALAIKUM

On 3rd Day :- 

So, tak banyak sangat pun tempat kiteorang nak pergi masa tu. Nak2 lagi masa tu kiteorang keluar pun dah agak petang sangat. Nak jenguk banyak tempat pun terpaksa diterhadkan. Emosi masa ni pun semua kena pandai handle sebab impian nak naik CABLE CAR terpaksa dipendam. Uarghhh,, nak nanges tau kiteorang yang muda2 ni . Hajat tak kesampaian. Merana tau hati bila tau takde masa nak pergi situ.

Untuk hari ketiga ni, sempat la jugak kiteorang singgah kat Kota Mahsuri. Tapi tulah, Singgah kat luar je dalam tak tengok pun hihikk. Nak masuk pun kena pikir dua tiga kali tau pasal tengok harga pun mak aihhh, tak sanggup nak joli duit haha. Kalau setakat datang dua tiga orang camtu tak kisah lagi nak beli tiket masuk.. ini mau 2 family mana nak belanja makan lagi kan. Daripada tengok makam dengan perigi tu je kat dalam, baik baca sejarah beserta sekali dengan gambar kat luar kaunter tiket tu je. Kata ayah, LOL..



Tu dia . . dah tak de kerja lain agaknya. 'O wow, my daughter wants to beaten up the mommy. But sorry . .
Mom's always win. Gahaha'. Terabur dialog hasil brainmade sendiri ish . .ish . . Emm, masa ni kat luar tempat Mahsuri tu je. Ada banyak kedai kat situ and kiteorang pun jenguk2 je lah apa yang ada memandangkan dah tak ada nak buat apa2 kan. 


Geram betol dengan one pack ayah ni. Cam nak ketuk2 je bagi kempis sikit . Ni jahat ke nakal. Entah, aq pun tak tau haha.


Atas tu gambar waris Mahsuri generasi yang terkini. Orang Siam rupanya. Sawadeekapp ~


Koppunkappp ~ eh. 


Waktu masa melawat Kota Mahsuri tu memang terik sangat. Tak tipu segala badan habis basah dengan peluh. So. take a break, kita melantak ABC dengan Cendol. 


Lepas dah kenyang sejukkan badan, sambungla journey kiteorang. Masa nilah semua dah naik kepala sikit sebab berbeza pendapat nak pergi tempat yang seterusnya. Macam drama tau dalam van tu. Hajatnya nak naik cable car tapi pilot dengan co-pilot tak tahu pulak dah tempatnya. Merajuk tau kiteorang nak-nak lagi aq dengan Kak Sha. Makan hati je lah kiteorang berdua pasal benda tu lah kiteorang harap2 kan bila dah ada kat Langkawi ni. 

Hmm, agak bosan jugak hari tu pasal most of the time kiteorang spend banyak masa dalam van je jalan2 keliling Langkawi. Yang tu je lah yang dapat. At least, boleh lah jugak dah tahu mana tempat2 top kat situ, senang bila dapat pergi situ lagi kiteorang dah tahu jalan dia macam mana. Hurm, think positive sentiasa buat orang jadi tenang.Cecehhh. .

For the result, singgah lah kiteorang kat Pantai Chenang. LAGI !. Cuma feeling je lain sebab aq sedih sangat tak dapat nak naik cable car tu. Nak tengok laut pun tak ada hati. Hrrr. . sabar-sabar fuhh ~


Tangkap gambar dari luar pun jadilah. Nak masuk konfem tak boleh pasal timing dah out haha. Lain kali jelah gamaknyerr. Dekat Pantai Chenang tu je. . masa ni singgah nak beli cekelat. 


Tempat ni kat belakang Underwater World tu je. Nak senja pun ramai orang lagi. 





Seriously, ombak kat pantai ni semua besar2. Sempat lagi tengok orang yang belajar surfing board tu kat situ. 


Tengok matahari terbenam sekurang-kurangnya sejuklah hati sikit daripada fikirkan Cable Car tu. Eh sempat lagi pikir benda alah tu haha. 


Dah puas kat Pantai Chenang, kiteorang pun jenjalan jelah kat area Padang Matsirat tu. Tak ada papepun just tempat2 nak singgah makan je. Kali ni pantai lagi tapi dah lupa apa dah nama pantai tu. Yang tahu pantai ni dekat sangat dengan airport. And yes, dapat tengok aeroplane atas kepala je. Woohooo . . 

Tapi yang tak tahannya pulak view pantai tu tunjuk pulak Gunung Mat Cincang dimana gunung tulah terletaknya cable car. Bayangkan perasaan masa tu, baru nak lupakan hati yang lara ni pasal cable car boleh pulak gunung tu ada kat situ. Nak tak nak terima je hakikat yang aq tak dapat naik cable car tu. Kuang. . kuang . .kuang . . 

Tak dapat nak naik cable car tu tangkap gambar berlatarkan gunung tu pun jadilah. Dengan harapan oneday aq dapat jugak naik cable car kat gunung tu . Dah boleh buat wishlist nih haha.. 



Belakang tulah Gunung Mat Cincang yang ada cable car tu. Buat muka sodih sikit. 'Haihh Cable car .. Kau tahu betapa teringinnya aq nak naik kau'. 




Muka Kak Sha (my cousin) pun sodih tau. Hehe






Motif pun aq tak tahu kenapa aq kena posing sebegitu rupa. 






Sebelum balik melantak rojak pulak. 


4th day (The Last Day) :-

Hmmm . . emmm . . nak balik dah . Alaaaaaaa ... camnilakan bila dah sampai penghujung . Nak2 bila tahu yang holiday takat sampai sini je. Sob sob . Oraite, holiday dah habis dah and yes terima hakikatnya itu. Pagi2 lagi semua dah siap packing barang masing2 masuk dalam van katanya nak tolak awal. Gila awal sangat ! 

Sampai je kat Jetty Point tu, tak teragak-agak kiteorang nak bagitau kat parents yang kiteorang nak pergi tengok patung helang yang besar tu yang agak berdekatan jugak dengan Jetty kat situ. Memandangkan nak kena beli tiket lagi, aq ajak lah kejap adik2 cousin2 aq jenguk Che Lang. Sesuka hati je bagi nama haha. 


Ooyeah,, dapat pun bergambor dengan Che Lang. 




Angah & Me.



Alang. 



Tanpa segan-silunya Si adik menyergah mintak gambonya diambil. Chaitt. Teanjat along ko nih. Datang camtu je. senyum pulak tu .


Gamat sekejap jeti bila 3 orang ni nak racing. 



The Nazari's Sibling.


Me & kak Sha . kengkononnya nak bikin gambar kontroversi . Bhahaha
Politics is politic la kan . 


Ada je lah keje 3 orang hero nih. Tak reti diam. 







Kata orang muka i ni memang iras dengan ibu. Cuma sekarang ibunya dah agak berisi sikit hehe. Anaknya pun teringin jugak ni nak tembam. eh. 


With our Ibu. 

Walaupun tak banyak sangat tempat yang kiteorang pergi kat Langkawi ni, sekurang-kurangnya dah boleh kenal jalan yang dah lalu. So senang sikit bila nak datang lagi. Yang pasti, Cable Car aq nak naik jugak kalau ada kesempatan nak pergi Langkawi lagi. Haaa impian tu ,impian !. In sha Allah. Langkawi, cheq akan mai lagi. Tunggu cheq naa.. 



END.

Thanks sudi baca entri ni ^_^

















Sunday, 16 June 2013

LANGKAWI Cheq Mai ( Part I )

Views

Assalammualaikum

Cerita yang dah agak lama untuk diceritakan tapi aq tetap nak cerita jugak! Lantaklah kan mehehe. So, cuti sem masa tu pun tak silap tinggal lagi 2 minggu je kebetulan pulak kerja aq sebagai cikgu sementara kat  tadika pun secara officially-nya Done pasal cuti penggal pertengahan untuk budak2 sekolah dah mula nak start masa tu. Then amik kesempatan ni nak pergi holiday satu family. alahai seronoknya, syoknyaaa , happy gila kata kau haha. Holiday kali ni macam biasa, Pak n Mak Tam yang uruskan. Kiranya, holiday kali ni ada 2 family yang join. Pak Tam punya family ngan ayah aq punya family. Memang tiap2 tahun kiteoranglah yang berholiday sama2. Mana ada Pak Tam situ ada ayah. mana ada ayah situ ada Pak Tam. Adik-beradik ni  (Pak Tam n Ayah ) memang tak boleh berenggang langsung. Macam comei pun ada jugak kan hahaha. Erk,, Ok back to the topic. 

Ikon Pulau Langkawi. Burung Helang. 

Holiday kali ni cousin aq sendiri yang suggestkan (kononnya nak sangat naik 'Cable Car kat situ ) dan holiday kali ni jugaklah kiteorang berholiday kat 'Pulau' for the 2nd time. Cuma kali ni kat Pulau Langkawi. Yang dulu tu kat Pulau Pangkor. And Yeahhh., that was my 1st time dapat jejakkan kaki kat Langkawiiii weehee. Dah macam impian menjadi kenyataan la pulak. Erhh, ke'skema'an ayat teserlah disitu.

Our journey begun here :-

Lepas terlentok-lentok dalam kereta nak dekat2  7jam perjalanan tu (gerak dalam 1 pagi dari rumah ), sampailah kiteorang kat Kedah. Around pukul 9 pagi camtulah kiteorang sampai. Then, amik feri dari Terminal Kuala Kedah dulu sebelum sampai kat Langkawi.  Tapi bukan senang ye nak pergi sana. Mula2 ingat dah sampai pagi2 camni senang la kerja, rupanya x. Masuk je dalam terminal tu..ha amik kau kena beratur panjang dulu nak beli tiket. Sumpah sesak sangat waktu tu dengan ramai orang lagi. Nak2 lagi masa tu dah start cuti sekolah, memeh la sangat kan orang bawak anak pergi holiday. Berangannya nak dapat tiket awal tapi terpaksa terima tiket 2.30 petang. Bayangkan berapa jam kiteorang kena tunggu. Bayangkan please !! Dalam hati dah cakap sendiri dah ' sia-sia je datang awal ' erhh. Nak tak nak melangut lah kiteorang kat terminal tu sampai feri datang jemput.


Aqil, Ayin n Kandar dengan props mereka yang kononya mereka tolong
angkutkan. Dengan muka tak bersalahnya korang posing muka comel lak ye.



Menunggu memang menyeksakan. kan ?



Kak Sha tolong tuliskan setiap nama kat semua tiket masa ni. Ni jelah kerja
kalau dah naik bosan. Tukang tengok semestinya aq mehehe. 


Sembab face. Muka letih campur muka bosan dan
ditambahkan lagi dengan muka baru bangun tidur. Teehee..



The price totally make me freaking out. Chaitt, kalah tiket bas.
Xpe, holiday punya pasal.  Redah je.


Alang2 tengah tunggu feri datang nak amik angin kat luar jap.
Sekali air pasang  daaa.. Kesian, ni alamatnya balik je nanti kena
cuci kereta cepat2 takut naik karat.


Diringkaskan ceritanya, hari pertama tu memang habiskan masa dekat terminal je. Sampai je kat Pulau Langkawi dah kena tunggu pulak nak dapatkan kereta sewa. Memandangkan ni kali pertama kiteorang holiday dekat sini memang susah nak uruskan semuanya. Dengan tempat tak biasa, tak ada orang yang nak kenal sangat lagi. Semua jadi agak  lambat la sikit. So, first day tu, kiteorang lepak je kat homestay sebab dah penat yang amat sangat. Nak jenjalan pikir esok2 je lah. 


On Second Day :-

Dah isi perut hati pun senang la kan. Lepas lunch je terus kiteorang rushing masuk van. Kali ni nak pergi pantai Chenang nak cari bot jalan2 keliling pulau. Jalan yang tak kenal pun kiteorang redah je janji ada signboard yang tulis 'Pantai Chenang' tu kiteorang ikut je haha. Serious cakap, sampai je kat Pantai Chenang tu seolah-olah tak nampak sangat macam pantai yang biasa tengok kat Malaysia. Terdetik kat hati, 'aq ni holiday kat Bali ke ' memang berangan la kan nak pergi Bali. Bajet pun tak lepas lagi nak pergi sana ada hati konon. Mat Saleh punya lah ramai. Memang terasa bukan kat Malaysia la kan. Cerita pun macam tak pernah nampak mat saleh je  eheks. 


Sekali-sekala naik van ramai2 terasa meriah la pulak. Best.


Side-angled face captured kenkononya. :P


Here we are. Orang waktu macam ni memang ramai. So, nak naik 
bot pun kena ambil giliran ye. Advance betol. 


See that. Dulu tengok dalam tv je. Sekarang dah dapat tengok dengan 
mata sendiri. Memang awesome. - Tasik Dayang Bunting -



Dayang Bunting Marble.



Daddy cool, Daddy rock. Tetibe je ayah berdialog, "ada rupa 
hero tamil tu x bila pakai spect ni." Duh ayah ni -.-'



Dah nak sampai dah. Sebelum sampai paksa ayah
 posing dulu mehehe



Oraitt,, sampai pun. Memang cantik tempat ni. 



A litte bit to know about this lake. Wuu~ tempat bunian rupanya. 



Terasa nak jadi dayang la pulak. Boleh tak ? hehe



Me n Ayah



Terasa tempat mandi tu macam diorang je yang conquer.



Rupanya tak de lah besar mana kolam tu ye. Nasib baik ada ruang 
lagi. Frust betul orang ramai2 ni. haihh.. (Syoknya korang bermandi-manda)



Formasi bentuk Dayang Bunting dari arah dalam tasik. Suka tengok =)



Abang bot try nak bawak kiteorang semua jenguk gua tu. 



Ok, nak dekat dah..



Ternyata sampai situ je. 3 orang hero kecik tu takut la pulak. Ternyata 
tak ada papepun dalam tu sebenarnya hihi. 



Seronok oi main ombak. Nak2 lagi atas bot. Lajuuu !!



Alrite, nampak dah helang atas tu. Sampai pun tempat diorang .



Pulau Singa Kechil tak silap. Tempat nak tengok burung helang. 



Gambar edit. Suka tengok pemandangan kat sini. Cantik. 



Abang bot tu cakap, kalau leher helang tu putih badan dia merah tu
panggil helang merah. Kalau helang tu ada putih dengan coklat tu panggil 
helang hitam. Tetiba ayah aq menyampuk. "oo,,kalau kepala helang tu
putih badan hitam tu 'LANG-SUIR' lah?" . Tak terbahak aq waktu tu. Bahaha 



Still lagi kat tempat helang tu. 



Sampai pun Pantai Beras Basah. 



Kat sini pun boleh mandi-mandi. 



Angah nak posing cute jap. 



Sekali macam ni ko posing Ngah. What the taste. -.-



Ehem hem.. Scroll bawah please :p hehe



Bambam cik Wawa pun ikut sekali tau. 



Luv Pulau Beras Basah. Peace..



Cik Wawa ngan parents dia. So sweet~ 



Ni dia 3 hero kecik tu. 











Senang je nak bawak si comel ni. Tak banyak ragam langsung. Anak 
orang lain merengek je bila bot. Yang dia cool je. Wawa Daebak hehe. 




Ragam dalam bot. Macam-macam .



Balik !!

P/s :- Memandangkan holiday ni 4 hari 3 malam, ingat nak buat sekuel. Cecehh. Gambar banyak sangat so guna 1st and 2nd day dulu. Yang berbaki tu nanti ada dalam part II punya cerita. 

Thanks sudi singgah baca ^_^